Hír: Kirándulás a Szelidi-tónál – 2.bcd
(Kategória: Általános)
Küldte: Demeter Péter
2017. június 19.

Teljes nézet
A 2.b, c és d osztály 77 gyerek és 7 felnőtt kíséretében 3 napos osztálykirándulásra ment a Szelidi-tóhoz. Nagyon sok élményben volt részünk.

Először a Kékmoszat tanösvényt jártuk végig, ahol megismerkedtünk a tó élővilágával. Túravezetőnk sok érdekességet mondott el a növényekről, állatokról. Még a különféle madarak hangját is utánozta. A tanösvény bejárása után vízen is megcsodálhattuk a gyönyörű tavat. Láttunk nádat, gyékényt, tündérrózsát, szitakötőt, sőt az egyik csapat még mocsári teknőssel is találkozott. A vízen ringatózva hallgattuk a nádasban fészkelő nádi poszáta hangját. Megtudtuk azt is, hogy a Szelidi-tó Magyarország 5. legnagyobb természetes tava.
Kedden tányért festettünk. A kiégetett kerámiatányérokat kalocsai mintával díszítettük. A gyerekek nagy odafigyeléssel festették meg saját tányérkájukat. Nagyon sok szép alkotás született.
Szerdán Bakodpusztán jártunk. Lovaskocsival vittek minket Bakodpusztára, ahol egy nagyon színvonalas lovas bemutatón vettünk részt. Útközben megnéztük az ősmagyar állatokat: a magyar racka juhot, a mangalicát és a szürke marhát. Láttunk még gémes kutat és nádtetős kunyhót is. A lovasbemutatón megtudtuk többek között azt is, hogy a lovakat egyáltalán nem zavarja az ostor hangja. Képesek ostorcsattogás mellett is mozdulatlanul feküdni. Az is nagyon érdekes volt, mikor a csikós beleült a lovak alkotta „pusztafotelbe” A lovasbemutatót követően megismerhettük a hármas- valamint a négyesfogatot, a négyökrös szekeret, és végül a pusztatízes kápráztatta ez a gyerekeket. Az utóbbi azt jelenti, hogy a hajtó a két hátsó lovon állva maga előtt kétszer négy lovat hajt ügetésben és vágtában is, úgy, hogy a lovakkal csak a hajtószáron keresztül van kapcsolatban.
A három nap alatt még strandoltunk, métáztunk, röpiztünk, tollasoztunk, társasoztunk, s egyéb közösségi játékokat (pl. gyümölcsvadászat, rókavadászat) játszottunk.
A gyerekek fáradtan, de élményekben gazdagon tértek haza. A harmadik napon több gyerek megjegyezte, hogy kár, hogy véget ért a kirándulás, s szeretnének jövőre is jönni.

Molnár Erzsébet osztályfőnökEzen hír származási helye: Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
( http://aquincum01.hu/news.php?extend.913 )